Mandje
0 producten
0,00 €
Afrekenen >

TEST LOOQS Meebox

TESTVERSLAG van LOOQS MEEBOX (ref. https://www.stylecowboys.nl/)

Dit artikel verscheen eerder in het introductiejaar 2010 van de LOOQS Meebox.

LOOQS MeeBox

De MeeBox is een opslagmedium wat je in een netwerk koppelt. LOOQS biedt twee soorten MeeBoxen aan:

1. De MeeBox NAS (Network Attached Storage) 

2. De MeeBox NAS-Router.

Ik had een NAS ter beschikking en moet toegeven dat ik de mogelijkheden aanvankelijk onderschat heb, simpelweg omdat ik er niet direct mee uit de voeten kwam. Een beetje meer aandacht leverde al interessant resultaat op, en na nog meer verdieping bleek dat er wel zeer uitgebreide mogelijkheden zijn. Aan de voorzijde van de MeeBox NAS is de aan/uit knop te zien met een aantal LED's die harddisk-, USB- of netwerk-activiteit aangeven. De achterzijde heeft de aansluitingen voor 2 USB apparaten, de voeding en een netwerk.

Installatie MeeBox


Installatie MeeBox (Mac)

De installatie van de MeeBox verliep aanvankelijk anders dan verwacht. Maar, met een beetje meer aandacht blijkt de MeeBox meer te kunnen dan je zou verwachten. De Quick Setup Guide was duidelijk; stap 3 en 4 beschrijven de configuratie vanaf de bijgeleverde CD middels een windows-machine. Om te proberen of de MeeBox plug-and-play zou werken op mijn mac, heb ik um gewoon aangezet. De MeeBox verscheen inderdaad netjes in mijn Finder, maar ik kon er niets op kopiëren. Dus de MeeBox maar opgepakt en meegenomen naar een vriend van mij met een PC.

Installatie MeeBox (PC)

Nadat de Quick Setup (nu inclusief stap 3 en 4) gevolgd te hebben, was de MeeBox als server aangesloten op het netwerk. Dus, wederom aangezet door een druk op de ronde knop aan de voorzijde. Standaard staat het apparaat ingesteld dat het automatisch een IP-adres toegewezen krijgt van de DHCP-server. De meeste thuis-routers en/of ADSL-modems hebben een dergelijke server aan boord, alleen is soms lastig om dan te achterhalen welk IP-adres de NAS-server toebedeeld heeft gekregen.

De oplossing hiervoor heeft LOOQS op de bijgeleverde CD staan: een tooltje genaamd "SetupUtil.exe" (onder windows kan dat gestart worden). Door op "setup" te klikken gaat het tooltje op het netwerk 'kijken' en rapporteert alle MeeBox-servers die het kan vinden. Rechts ernaast staan de gegevens vermeld omtrent IP-adres, netmask, gateway en DNS-server. Het is vervolgens mogelijk het IP-adres 'vast' in te stellen. Dat verdient ook de voorkeur omdat het adres dan nooit zal veranderen na een herstart of uitschakelen.

Zodra het IP-adres bekend is, is het mogelijk het apparaat te configureren via een webpagina. De configuratiepagina bevindt zich op http://het-IP-adres:8090
De eerste keer dat de pagina opgeroepen wordt, kan ingelogd worden met de standaard naam en wachtwoord gegevens. De MeeBox 'ziet' vervolgens dat dit het standaard wachtwoord is, en gaat direct naar de instellingen van het apparaat om dat te wijzigen.

In hetzelfde scherm is het mogelijk om de taal en tijdzone aan te passen. Ook handig om direct te doen. Alhoewel je dit scherm later altijd nog kan benaderen door op "MeeBox Settings" en vervolgens op "Administratie" te klikken. Nadat de instellingen van het wachtwoord e.d. gedaan zijn kan op "Opslaan" geklikt worden. Door nu op het MeeBox-logo (links boven) te klikken verschijnt het hoofdmenu.

Software op de MeeBox

Zo te merken werkt de server op een Linux-kernel met daarop diverse open-source-software. De geïnstalleerde software voorziet in alle faciliteiten die je van een NAS-server mag verwachten. De standaard NAS-services (NFS, Windows-Share, FTP en UPnP) zijn aanwezig, maar daarnaast beschikt de server ook nog over een paar extra zaken die niet op elke NAS-server aanwezig zullen zijn, zoals:

 • een MySQL-server
 • een webserver met daaronder een aantal (open source) applicaties zoals: Extplorer, Gallery, phpBB, phpMyadmin, Mediawiki en Wordpress
 • een bittorent-downloader
 • een web-proxy-server
 • een printer-server
 • ondersteuning voor MAC OS-X Bonjour.

Alle instellingen voor de server zijn overzichtelijk in het instellingen scherm te vinden. Daardoor is de server makkelijk te beheren zonder verdere kennis van de onderliggende software. Voor voorkoming van verlies van data door het crashen van een harddisk beschikt het systeem over een software RAID faciliteit. Deze is er in twee smaken: RAID0 en RAID1.

Gebruik MeeBox

In het hoofdmenu staan zes opties:

 • MeeBox settings
 • Shared photo's
 • Network shares
 • Web file browser
 • Bittorrent
 • Media server

Onder MeeBox settings zijn alle zaken te vinden om het NAS-systeem naar eigen genoegen en inzicht in te stellen. Er bestaan bij die settings twee soorten:

 • Basis instellingen
 • Geavanceerde instellingen.

De basis instellingen zijn globaal voor overzichten en het in/uit schakelen van features op het apparaat. Opvallend is dat standaard alles uit staat, waardoor de server niet direct zichtbaar zal zijn op het netwerk dus ook niet voor het MeeFrame. Om de server zichtbaar te maken voor o.a. het MeeFrame moet dus eerst het nodige ingeschakeld worden. Dat kan door in de basisinstellingen naar "features" te gaan en daar minimaal UPnP in te schakelen.

Gebruik als NAS-server

Windows shares: Voor de windows gebruiker zal het handigst de windows sharing zijn. Het is mogelijk om voor iedereen een apart gebruikersaccount te maken en als het moet kan elke gebruiker gelimiteerd worden in de ruimte die gebruikt kan worden op de box. Onder windows is het gebruik nog eenvoudiger te maken door een drive-letter toe te wijzen aan de shares op de box, waardoor gebruik gemaakt kan worden van elke mogelijke bestandsbeheer tool onder windows.

NFS (Network File System)Voor iemand die vaak gebruik maakt van Linux, FreeBSD of een andere vorm van Unix zal de NFS-server aantrekkelijk zijn. Op de MeeBox is het mogelijk om diverse NFS-shares aan te maken die vervolgens te mounten zijn onder het filesysteem van de gebruikte Linux/Unix versie. Op de NFS-shares zijn de gebruikelijke restricties in te stellen wat de toegang betreft. Helaas is het wel zo dat als gebruik gemaakt wordt van quota's, het gast-systeem in de gaten houd of een gebruiker zijn maximum bereikt heeft. Als deze dan dus zijn quota-systeem niet gebruikt is het mogelijk voor een gebruiker de hele ruimte te benutten die aanwezig is op de MeeBox.

FTP (File Transfer Protocol)Het gebruik van FTP is gezien de andere mogelijkheden niet echt nuttig, maar kan van pas komen op het moment als iemand vanuit een andere locatie via het internet bestanden wil plaatsen of lezen die op de box zijn opgeslagen. Daarvoor is dan vaak wel een instelling nodig op de router die zorg draagt voor de toegang naar het internet.


Gebruik als Media-server

UPnP (Universal Plug and Play)Voor het gebruik als mediaserver is de UPnP-server beschikbaar. Zoals al vermeld is dat de mediatomb server van het gelijknamige open source project. Aangezien dit feitelijk een standaard UPnP-server betreft, ligt het voor de hand dat niet alleen de Looqs hardware functioneert, maar ook andere UPnP media client software en hardware.

Allereerst is het MeeFrame gebruikt om te testen. De test verliep zonder enige problemen, de MeeFrame ziet netjes de MeeBox. Jammer genoeg kan dat alleen met foto's omdat het MeeFrame geen optie heeft om MP3's af te spelen via een UPnP-server. Wat wel opvalt, is dat de MeeFrame soms wat moeite heeft om welke UPnP-server dan ook te vinden op het netwerk. Eenmaal gevonden kan naar de gewenste plek geklikt worden en een slideshow gestart worden.

Om de rest te testen zal naar iets anders gegrepen moeten worden. In dit geval drie apparaten: een JVC DD-3 (Home Cinema Set), een Envivo PO-1036 (Netwerk Movie Player) en een Netgear Live EVA2000 (Netwerk Movie Player). Alle devices herkennen de MeeBox als UPnP-server en spelen alle bekende formaten zonder problemen. Meteen is gebruik gemaakt van de situatie door alle drie de clients een andere film te laten spelen. Ook dat was geen probleem, de MeeBox heeft blijkbaar genoeg capaciteit om alle drie de apparaten zonder onderbrekingen of hangen de (Divx)films te laten vertonen. MKV-bestanden (Blu-Ray, HD-TV) zijn niet getest, maar ik vermoed dat deze ook geen enkel probleem zullen opleveren.

Beheer van de MeeBox

Het beheer van gebruikers, gebruikersgroepen, shares et cetera is eenvoudig te doen door middel van de beheerderspagina's van de MeeBox. Alles is gemakkelijk te vinden zonder te hoeven graven in enorme submenu's, alles heeft maar één submenu. Wel is het zo dat eerst op "geavanceerde instellingen" geklikt moet worden voordat bijvoorbeeld de shares of gebruikers beheerd kunnen worden.

Ten aanzien van de 'gezondheid' van de MeeBox zijn een aantal overzichten beschikbaar in hetzelfde menu zoals rapporten over de opslag en hoeveel ruimte alle gebruikers in beslag nemen. Verder is het mogelijk van de huidige instellingen een backup te maken. Dat kan van pas komen, mocht de MeeBox stuk gaan en een nieuwe ingericht moeten worden. Het volstaat dan om de backup van de instellingen in de nieuwe te plaatsen om de oude situatie te herstellen. Hierbij moet dan wel even opgemerkt worden dat: A. De inhoud van de box uiteraard niet terug geplaatst wordt, het gaat echt uitsluitend om de instellingen. B. Eventuele folders die gebruikt worden in de configuratie voor de diverse shares niet aangemaakt worden. en C. De RAID instelling hoe dan ook zelf gedaan moet worden. Ook al zou dit door het terugzetten van de instellingen gebeuren, dan heeft het toch de voorkeur dit zelf te doen voordat de backup terug gezet wordt.

Uitbreiden van de opslagcapaciteit

De MeeBox heeft twee USB 2.0 poorten waar je een externe harde schijf op zou kunnen prikken. De extra schijven worden automatisch herkend en toegevoegd aan de opslaglijst als separate HDD (Hard Disc Drive).