Mandje
0 producten
0,00 €
Afrekenen >

Wat is een NAS?

Wat is een NAS?

Een NAS (Network Attached Storage) is in feite een harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in je thuisnetwerk. Wat is er nog meer mogelijk met een NAS en waarop je moet letten als je deze wil aanschaffen?

Een NAS is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een NAS is het delen van bestanden. Omdat een NAS meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Een NAS is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin of een klein bedrijf. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen. Er zijn NAS-apparaten in verschillende prijsklassen die zich onderscheiden op prestaties en functionaliteit.

Geschikt voor RAID?

NAS-apparaten zijn er in uitvoeringen voor een verschillend aantal schrijven. Zo zijn er varianten voor één, twee, vier of vijf schijven. Uiteraard geldt min of meer dat hoe meer schijfposities de NAS biedt, hoe duurder het apparaat is en hoe meer je erop kunt opslaan. Daarnaast biedt een NAS met twee of meer schijven de mogelijkheid om de data te beschermen tegen het falen van een schijf middels RAID.

Voor thuisgebruik is een NAS met twee schijfposities een goed compromis tussen prijs en mogelijkheden, al worden NAS-systemen met vier schijfposities ook steeds populairder. Tegenwoordig zijn er NAS'en te koop met een opslagcapaciteit van 2 TB en 4TB. Je zou op een dualbay-NAS (twee schijven) dus 8 TB*) kwijt kunnen. Veel gebruikers kiezen voor de bescherming van RAID1, waardoor er 4 TB op past. Ga je de NAS alleen maar gebruiken om minder belangrijke zaken als films en muziek te delen, dan kan een NAS zonder deze beveiligingstechniek volstaan.

*) De LOOQS Meebox dateert van 2010 en heeft een max. capaciteit per HDD van 2 TB. In de modellen met 1 of 2 ingebouwde HDD’s is de capaciteit echter 500Gb per HDD.

USB

Bijna alle NAS-apparaten zijn voorzien van één of meerdere usb-poorten. De goedkopere exemplaren hebben usb2.0-poorten (zoals de LOOQS Meebox), terwijl de duurdere NAS-apparaten zijn voorzien van snellere usb3.0-poorten. Usb-poorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van usb-opslag zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de NAS. Andersom kan vaak ook: je kunt gegevens van een usb-schijf of usb-stick eenvoudig naar een NAS kopiëren. Daarnaast hebben veel NAS-apparaten een ingebouwde printserver zodat je een usb-printer kunt delen met je netwerk. Als je deze mogelijkheid wilt gebruiken, controleer dan voor aanschaf of jouw usb-printer compatibel is met de printserver op de NAS. In de praktijk werkt namelijk niet iedere usb-printer samen met iedere printserver.